Virtoria Gevelgroen is hét duurzame groene gevelsysteem met eenvoud als basis.

Het geeft een antwoord  op de vraag naar groene gevels die én robuust en eenvoudig zijn, én tegelijk een lange levensduur hebben op alle onderdelen.  Hierbij is gebruik gemaakt van de ervaringen van de afgelopen jaren met verschillende type groene gevels. Een andere belangrijke eis is betaalbaarheid, zowel van de aanleg en het beheer op lange termijn. En dat zijn dan ook gelijk dé aspecten waarop Virtoria GevelGroen zich in grote mate op onderscheidt.

Lees hieronder alles over dit systeem.

Meer info? Vraag het Reinald van Ommeren

Het principe van Virtoria GevelGroen

Virtoria GevelGroen is een systeem wat zich onderscheidt door een duurzame bak van recyclebare kunststof in de maat 60x50cm en voor maatwerk ook 30×50 cm met een groot volume aan groeisubstraat. Daarmee biedt het systeem veel groeiruimte voor vaste planten en kleine heesters. De beplanting kan in het Virtoria GevelGroen systeem op een natuurlijke manier groeien en bloeien.

De bakken worden opgehangen aan de wand met een door een constructiebureau ontwikkeld ophangsysteem, wat geschikt is voor elk type wand. Het gewicht en de belasting van de wand is per project aan te passen. Het systeem wordt bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium van het ontwerp ingevoegd, zodat de vormgeving en de constructie kunnen worden geoptimaliseerd.

De watervoorziening wordt gedaan met druppelslangen , die tegelijk ook de bemesting toevoegen. Overtollig water wordt via gootjes, die onderdeel van de ophanging uit maken, afgevoerd.

In het proefschrift met de titel ‘The green building envelope; Green building van Ir. Marc Ottelé(TU Delft 2011) zijn o.a. over dit systeem interessante onderzoeksgegevens te vinden.

De bakken van Virtoria GevelGroen

De bakken van ons systeem zijn reeds 15 jaar geleden in de basis ontwikkeld en door de producent bij wijze van proef opgehangen. Daardoor is er veel ervaring opgedaan met het type kunststof en de vormgeving van de bak. Ook de verschillende versies hebben zich daardoor ruimschoots bewezen m.b.t. robuustheid, levensduur en minimale verwering.

Als materiaal is gekozen voor ASA kunststof voor duurzaamheid en lange levensduur. Kenmerkende eigenschappen van ASA zijn de uitstekende weersbestendigheid, de hoge hittebestendigheid, goede slagvastheid, goede UV-bestendigheid en goede verwerkbaarheid. ASA kent een grote hardheid en stijfheid, goede chemische weerstand en thermische stabiliteit. Daardoor kent het materiaal een hele beperkte veroudering en vergeling. Ook dit materiaal laat zich goed modificeren zodat er ook, door middel van het toevoegen van additieven, vlamvertragende types te verkrijgen zijn. Het is één van de veilige plastics die onder recyclecode 7 vallen in verband met hergebruik, en is geschikt voor recycling middels hergebruik.

De constructie van Virtoria GevelGroen

De ophangconstructie van Virtoria GevelGroen is in samenwerking met een professionele constructeur volledig uitgewerkt en doorgerekend. Hierbij is rekening gehouden met een veelheid van typen wanden waarop het systeem aangebracht moet kunnen worden.

De basis is het verticale profiel die op de wand wordt bevestigd. De wijze van bevestigen is afhankelijk van het type wand, en wordt per project voorgeschreven. In het verticale profiel worden horizontale gootjes aangebracht, waarin de bakken worden geplaatst.

De gootjes komen uit in een verticale koker die voor de waterafvoer zorgt.

Aan tenminste één zijde moeten de opvoerleidingen voor water worden verwerkt. Voor de afwerking van de zijkanten is een profiel ontwikkeld die tegelijk de leidingen uit het zicht ontneemt, maar dit mag ook door de architect c.q. bouwkundige worden opgelost.

Voor het geheel is een IFC model beschikbaar voor 3D en BIM ontwerpen.

Het groeimedium en de beplanting van Virtoria Gevelgroen

Voor Virtoria Gevelgroen zijn substraten ontwikkeld die het mogelijk maken om voor elke situatie maatwerk te bieden. Met de volgende uitgangspunten:

 • we creeëren zo natuurlijk mogelijke groeiomstandigheden
 • het grote volume maakt evenwicht in beworteling en groeiruimte mogelijk
 • daardoor bereiken we duurzame groei en is het systeem het minst inboetgevoelig
 • tegelijk bereikt het systeem daarmee de minste verspilling van water en meststoffen
 • het substraat is per project aanpasbaar op gewicht en beplanting en gaat steeds uit van optimale waterverdeling

Hiermee ontstaat een maximale variatie in plantensoorten, maar wel steeds binnen de kaders van de specifiek omstandigheden van de plek van de groene gevel. Daarbij zijn windrichting, hoogte en de plek van het gebouw van belang. Met onze kwekers is op basis van ervaringen met groene wanden een assortiment samengesteld van vaste planten en kleine heesters. Ook is interieurbeplanting mogelijk in samenwerking met een specialist voor dat type beplanting.

De beplantingsplannen worden dus altijd per project gemaakt met selectie van bewezen soorten en met sturing op lokale omstandigheden, de hoogte en het wensbeeld van de architect.

De bewatering, bemesting en het onderhoud van Virtoria GevelGroen

De bewatering en de bemesting van het systeem vindt plaats middels druppelslangen die in de constructie worden geïntegreerd. De groepering van de slangen wordt afgestemd op de lengte en de hoogte, in verband met een goede drukverdeling.

Het geheel wordt gevoed door een combinatie van een zogenaamde breektank(in het kader van legionellapreventie) met pomp en een bemestingsunit. Dit wordt aangestuurd door een beregeningscomputer. Sensoren zorgen voor de monitoring en sturing op afstand is mogelijk door een webbased voorziening. Daardoor kent het systeem het minste gebruik  van water en tegelijk de minste verspilling van  water en meststoffen. Deze techniek heeft zich voor meerdere gevels al langdurig bewezen.

Voor groene gevels van Virtoria is professioneel onderhoud nodig. Virtoria GevelGroen onderscheidt zich echter wel met een relatief eenvoudig onderhoud en een laag verbruik aan water en meststoffen. Er is sprake van monitoring op alle onderdelen die van belang zijn voor de groei en ontwikkeling. Zo nodig wordt er bijgestuurd in de beplanting. Daarvoor worden er door ons onderhoudsovereenkomsten afgesproken. Daarin leggen we alles helder en duidelijk vast. En daarmee zorgen we er samen met de klant voor dat de groene gevel een langdurig succes wordt.

De technische gegevens van Virtoria GevelGroen

Voor de ontwerpers en engineering is er een pakket aan belangrijke informatie beschikbaar. Dit wordt op basis van maatwerk met de opdrachtgever uitgewerkt. Voor het geheel is een IFC model beschikbaar voor 3D en BIM ontwerpen. Bijgaande data-bladen zijn op aanvraag beschikbaar.

Alle voordelen van het Virtoria Gevelgroen systeem op rij:

 • uniek, kwalitatief hoogwaardig, eenvoudig en betaalbaar
 • het systeem met het grootste groeivolume voor een gezonde plantengroei en slechts beperkte inboet
 • robuuste bakken van duurzaam en herbruikbaar ASA-kunststof met een lange levensduur en UV-bestendige en brandvertragende eigenschappen
 • minimaal waterverbruik en gerichte bemesting door hoeveelheid substraat
 • uitgekiende selectie van vaste planten en groenblijvende heesters
 • sturing op lokale omstandigheden en wensbeeld van de architect, ook met de kleur van de bak
 • constructie doorgerekend voor alle geveltypen
 • projectspecifieke engineering met sturing op gewicht en wandtype
 • maatwerk voor randafwerking en details, inpasbaar in de architectuur
 • IFC model beschikbaar voor 3D en BIM
 • Automatische bewatering en bemesting met monitoring op afstand
 • onderhoudsplan: naar wens op maat
 • onlinebeheer op afstand als optie
 • meerjarige c.q. langdurige garantie op basis van een bijbehorende onderhoudsovereenkomst
Meer info? Vraag het Reinald van Ommeren