Virtoria GevelGroen bij LooHorst Ederveen

LooHorst Landscaping heeft in Ederveen een compleet nieuw en duurzaam pand gebouwd met Virtoria GevelGroen. Uiteraard is het nieuwe pand van LooHorst dan ook gebouwd met de laatste stand van de techniek, waarbij direct de groene gevels opvallen.

Circulair en energieneutraal

Reinald van Ommeren van LooHorst: “Dat is eigenlijk tweeledig. Het is enerzijds helemaal van deze tijd en anderzijds hebben we het geheel circulair en energieneutraal gebouwd. Dat wil zeggen dat zoveel mogelijk gebruik is gemaakt is van herbruikbare dingen. Het pand is dan ook helemaal uitneembaar, je kunt het dus als het ware uit elkaar schroeven en ergens anders weer neerzetten. Ook zijn er heel veel gebruikte materialen uit andere panden toegepast. Zo komen de puien uit een pand in Geldermalsen en het meubilair uit het voormalige stadshuis van Hoofddorp. Maar ook van de oude stallen die hier stonden is alle puin hergebruikt in de ondergrond.”

Groene gevels

De groene gevels van Virtoria GevelGroen vormen één grote biodiverse wand met voornamelijk inheemse beplanting die tegelijk ook veel mogelijkheden biedt voor fauna. Daarom is er ook per segment een verschillende variatie aan planten gebruikt, waarbij er rekening gehouden is met een goed beeld in de winter. Naast het Virtoria systeem zijn er ook stroken met klimplanten in een grote variatie en met verschillende klimsystemen toegepast. Daarmee vormt het pand één grote verticale proeftuin waarin de effectiviteit en het goede beeld van groene gevels wordt bewezen.

Projectdetails

Projecttype
Virtoria Gevelgroen in combi met divers klimmers
Opdrachtgever
LooHorst Ederveen
Ontwerper
StadWaterLand/Kaales Ecologie
Engineering
LooHorst
Realisatie
Aanplant mei 2023

Verschillende windrichtingen

De groene gevels zijn aangebracht in verschillende windrichtingen zodat het verschil in groei, waterbehoefte en onderhoud ervaren kan worden. Het systeem is voorzien van een watermanagement systeem van HB Watertechniek met sensoren, geïntegreerde bemesting-unit en een automatische afblaasvoorziening voor de winterperiode. De bijgaande en onderstaande foto’s laten de bijzonder snelle ontwikkeling zien van het eerste half jaar. Kenmerkend voor deze periode was een zeer warme periode snel na de aanplant en vervolgens een ongewoon natte en koude periode in juli. Desondanks hebben de gevels zich bijzonder snel en goed ontwikkeld.

Direct na eerste aanplant

De aanplant vond plaats in begin van de maand mei 2023. De structuur van de bakken Virtoria GevelGroen is nu nog goed zichtbaar. Op de op dat moment nog kale stroken is een sortiment klimplanten in klimgaas van Carl Stahl aangeplant, die inmiddels ook flink zijn gaan groeien.

Drie weken later

Begin juni kwam de groei op gang, ondanks het extreme warme weer. Planten starten hun groei met de ontwikkeling van het wortelpakket, om vervolgens bladmassa te gaan maken. De afstelling van de irrigatie was essentieel in deze periode.

Begin juli 2023

Lopende juni/juli zette de groei fors door. Gaandeweg raken de bakken steeds meer bedekt met de beplanting. Ook de meeste klimplanten gaat snel omhoog.

Eind juli 2023

Eind juli waren de bakken grotendeels bedekt. Een paar soorten bleken, met name op de zuidkant, minder goed te voldoen en zijn vervangen. De beelden in de kop van dit artikel laten buitengewone doorontwikkeling zien in juli augustus. De klimplanten in de middenstrook, Wisteria, hebben inmiddels al bijna 10 meter lengte gemaakt.

Medio augustus 2023

De groei van de beplanting heeft, gezien het seizoen, zijn grootste spurt wel gehad. Maar door het bijzondere verloop van het weer dit jaar, en de optimale omstandigheden voor de beplanting in de gevels, is er nog buitengewoon veel bloei en fris groen.

Entree oostzijde

De entree van het pand is omlijst door een fantastisch boeket aan beplanting die, het ondanks dat het de oostzijde is, zeer veel kleur heeft.