Verschillende beplanting aan groene gevel Virtoria Gevelgroen

De beplanting aan de groene gevel van het pand van LooHorst in Ederveen stellen ons in staat om het functioneren van verschillende beplantingstypen te laten zien. Uitgangspunt bij deze gevels is geweest om zoveel mogelijk inheemse beplanting toe te passen die een optimale bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Wat overigens zeer succesvol is gezien het grote aantal insecten, vlinders en vogels die inmiddels van deze gevels profiteren.

Wintergroen

Daarnaast is er gezocht naar een aantal varianten op de mix van heesters en vaste planten. Waarbij ook het visuele aspect voor de winterperiode meegenomen is door het nodige aan wintergroene soorten en soorten met een interessant winterbeeld toe te passen.

Projectdetails

Opdrachtgever
LooHorst
Opdrachtgever
LooHorst/Kaales Ecologie
Uitvoering
2023

Spectaculaire groei van de heesters

Misschien wel de meest verrassende beplanting in deze groene gevel was de spectaculaire groei van de heesters. In een periode van drie maanden zijn deze zeer goed tot ontwikkeling gekomen. Daarmee laten we zien dat ons ideaal; een serieus plantsoen aan de muur in een robuust systeem met veel groeiruimte, zeer goed functioneert. Uiteraard is het niet op alle plekken bruikbaar om dergelijke forse heesters toe te passen, maar erĀ  is ook genoeg keuze in kleinere soorten.

Vaste planten en kleinere heesters

Ook op de zuidzijde is een vak met vaste planten en kleinere heesters heel goed tot ontwikkeling gekomen. De vaste planten geven vooral de bloei en kleur. De heesters zorgen voor het wintergroen.

Vaste planten en grassen

Een iets extensiever beeld word bereikt met deze mix van vaste planten en siergrassen. Ook die kunnen jaarrond een heel goed beeld geven. Naast dit vak is de Wisteria flink tot ontwikkeling gekomen.

Bloei op de Oostzijde

De beplanting aan de groene gevel op de Oostzijde is een sortiment wat is aangepast op de licht situatie. Desondanks heeft dat ook een hoge mate van groei en kleur bereikt. Aandachtspunt is ook het effect van de wind op de hoeken en in de ‘tochtstroken’.

Vaste planten op de oostzijde

Rond de entree spat het groen en de kleur van de muur af. Daar zijn ook verschillende groenblijvers en vaste planten met een goed winterbeeld toegepast.