Groene gevelelementen in Amsterdam

Aan de Karel Klinkenbergweg in Amsterdam ontwierp Olaf Gipser Architects een bijzonder appartementencomplex voor de CPO. Ontwikkelaar en bouwer Heutink uit Genemuiden tekende voor de realisatie en betrok LooHorst Dak- en Gevelgroen bij de groene gevelelementen. De architect had exact in het hoofd hoe het moest gaan worden en daar is middels een passende engineering een systeem van bakken in maatwerk voor ontwikkelt. De vormgeving is geheel aangepast aan het gebouw, met dien verstande dat er wel voldoende groeiruimte is gecreƫerd. De beplanting bestaat uit een variatie aan klimplanten die op de verschillende windrichtingen is gekozen.

Projectdetails

Projecttype
Groene gevel met elementen systeem
Opdrachtgever
Ontwikkeling en Bouw Heutink Genemuiden
Ontweper
Olaf Gipser
Engineering
LooHorst
Realisatie
2018, daarna nazorg

Elk appartmentent een eigen groenelement

In de architectuur is voor elk appartement een eigen groenelement geplaatst. Deze wordt zowel van binnenuit als vanaf de buitenzijde beleefd. De bewatering is centraal geregeld, met een breaktank en aansturing door en voor het gehele gebouw. Omdat de behoefte op iedere windrichting anders kan zijn, zijn sensoren geplaatst die het systeem aansturen op basis van vochtgehalte in het groeisubstraat.

Nazorg en ontwikkeling

Voor de nazorg is een meerjarige overeenkomst afgesloten. Daarbij wordt er een aantal malen per jaar met een hoogwerker langs de bakken gegaan. Na het eerste jaar bleek de groei van de meeste soorten zodanig dat er al wat snoei nodig was. Een paar soorten zijn vervangen nadat bleek dat het microklimaat in de volle zon een andere plantensoort vergde. Ook dat hoort bij onze aanpak voor een succesvolle groene gevel.